TikTok

TikTok är en app för att skapa och dela korta videor. Videorna är höga, inte kvadratiska, som på Snapchat eller Instagrams berättelser, men du navigerar genom videor genom att bläddra uppåt och nedåt, som ett flöde, inte genom att dubbelklickaa eller svepa sida vid sida.

Videoskaparen har alla möjliga verktyg till sitt förfogande:

  • Filter som på Snapchat (och senare, alla andra);
  • Möjligheten att söka efter ljud för att öka attraktiviteten av din video.

Användare uppmuntras också starkt att engagera sig med andra användare, genom ”svar” -videor eller med hjälp av ”duetter” – användare kan duplicera videor och lägga till sig tillsammans.

Hashtags spelar en förvånansvärt stor roll på TikTok. På TikTok samlas användare kring hashtags faktiskt som en verklig, funktionell organisationsprincip: inte för nyheter. På TikTok, används hashtags för olika ”utmaningar”, eller skämt, eller upprepande format eller andra tydliga aktiviteter. Det är därför möjligt att söka efter trender genom att använda hashtags men de har inte samma betydelse som på andra platser.

TikTok ägs av det Kinesiska medieföretaget ByteDance och kallas i Kina för Douyin. Appen lanserades under det namnet i Kina i september 2016 och har sedan dess vuxit bland framförallt unga användare i hela världen.

Det finns två typer av format. Ett där man mimar som är mellan 3-15 sekunder och ett där man gör videos på 3-60 sekunder som loopas tills tittaren sveper uppåt.

Lämna en kommentar