Resans början (Om varför vi gör detta)

När jag i Maj 2019 berättade för Marcus om min idé kring marknadschef.com trodde jag inte att det skulle ta nästan ett år innan vi fick möjlighet att på riktigt starta vår resa.

Sedan länge hade jag grubblat över varför allt konkret utbildningsmaterial för marknadschefer och deras anställda var på engelska. Samtidigt undrade jag varför så lite utbildningsmaterial hade koppling till forskning och hur det var ännu mer sällsynt att den lilla forskning som lyftes fram också kopplades till hur den faktiskt skulle implementeras.

Dessutom hade jag irriterat mig över att alla kurser kostade så otroligt mycket pengar att bara redan etablerade företag hade möjlighet att gå dem. Alltså, de som behövde kunskapen som mest – de små och medelstora bolagen – hade helt enkelt inte råd eller tid att åka iväg för en utbildning.

Idén om att göra något åt saken hade sedan länge legat där och gnagt på mig. Om inte jag, så vem, tänkte jag.

Med en bakgrund där jag under de senaste 12 åren tillsammans med några av världens bästa skolor inom reklam och digital marknadsföring, utvecklat korta Executive-utbildningar och onlinekurser, borde jag ha kunskap nog för att skapa något av kvalitet.

Men så är det såsom med alla projekt. Det krävs tajming och tid. Och så behövs det såklart en hel massa tur.

Turen kom i samband med att jag en sen kväll satt och sökte efter domäner jag kunde använda för digitala tjänster. Jag fick idén att söka efter om marknadschef.se redan fanns registrerad. Och visst var det så. Vad som gladde mig var att registratorn gav mig signalen att marknadschef.com var ledig.

Jag kunde inte tro mina ögon. Hur kunde en sådan domän bara ligga helt fri?

Med tre snabba klick och 199 kronor senare hade jag registrerat den. Domänen var nu min och det första steget mot att bygga en tjänst som på riktigt erbjöd utbildning på Svenska i marknadsföring.

Så vad var egentligen min utmaning?

 1. Jag ville bygga en plattform, skapa ett ställe, där marknadschefer kunde hitta allt de behövde för att kunna fatta så underbyggda beslut som möjligt
 2. Det som efterfrågades var tre perspektiv på marknadsföringen. Varför, vad och hur?
 3. Hur skulle utbildningen kunna integreras i jobbet så att den ledde till verklig förändring och inte bara blev en kurs som folk gick och sedan inte fick användning av?
 4. Utöver kurser, hur skulle jag formatera materialet så att det blev värdefullt för den som skulle använda det?
 5. Vilka delar skulle jag göra gratis så att folk upptäckte plattformen, och vilket skulle jag ta betalt för att kunna spendera tillräckligt med tid för att upprätthålla hög kvalitet?
 6. Vilka människor och partners delade min vision och skulle vara villiga att samarbeta med mig?
 7. På vilket sätt skulle jag kunna hålla mig löpande uppdaterad på hur efterfrågan såg ut bland marknadschefer för att behålla tjänstens relevans över tid?

Det var många frågor som snurrade i huvudet på mig innan jag satte igång.

Jag bestämde mig för följande:

 1. Jag skulle prata med min gamle vän Marcus som jag hyrt in mig hos om han kände människor vi kunde fråga och dela projektet med
 2. Allt vad och varför-innehåll ska vara gratis – det finns för mycket sådant innehåll på Engelska, och det känns som om det mesta kan sammanställas och översättas vilket jag skulle skämmas för att ta betalt för
 3. Allt innehåll skulle basera sig på vetenskaplig forskning eller på tillräckligt stora studier för att vara grundade i verkligheten
 4. All information skulle kombineras med exempel på genomförande
 5. Hur-innehållet skulle erbjudas i kurser man skulle betala för genom en låg månadsavgift som man antingen skulle kunna få betalt av sitt företag ELLER som man skulle ha råd att betala själv
 6. Kurserna skulle vara korta och specifika för att hjälpa folk att ta tillvara på en ny taktik, plattform eller metod för att nå tillväxt fort – på så sätt skulle folk även hinna gå kurserna och testa implementera dem
 7. Varje kurs skulle ha minst en checklista och en mall som en deltagare enkelt kan använda i sitt eget jobb
 8. Vi skulle skapa möjligheten för team att gå kurserna ihop så att det blev enklare att tillämpa kursens innehåll direkt utan att någon ska behöva förklara för alla andra varför man väljer att göra på ett specifikt sätt

Efter en tid märkte jag att jag tagit mig vatten över huvudet. Liksom en person som går en kurs och sedan inte kan tillämpa sina lärdomar, stod vi efter nästan sex månader med väldigt lite producerat.

Vi hade genomfört Jobs To Be Done-intervjuer med 41 stycket marknadschefer och visste på ett ungefär vad som efterfrågades – i alla fall tillräckligt för att skapa en första prototyp. Men tiden på dygnet räckte inte till.

Jag bestämde mig därför för att dricka min egen medicin. Jag skulle ge mig 30 dagar att bygga tjänsten en första prototyp av ett par produkter samt dokumentera hela resan på YouTube. I samma veva som jag drog igång stod Corona-pandemin inför dörren och många vänner började förlora jobben. Vänner med stora idéer och energi men lite kunskap om hur man kommer igång på webben. Tillsammans blev det nog med motivation för mig att sätta mig bakom datorn och börja bygga.

Just nu pågår byggnationen av tjänsten. Du kan följa arbetet på min privata YouTube-kanal. (Och bara så du vet. Utbildningarna som ligger där är lite nördigare än de vi tänkt oss för den här plattformen.)

Vi planerar att lansera tjänsten den 1:a juni 2020. Vi hoppas (för nu är vi två, Marcus och jag) att du vill vara med oss på den här resan. Tillsammans kan vi starta en plats som gör att fler företag kan växa sig stora. Inte bara i Sverige, utan även internationellt.